Språkbanken Tals hemsida
Öppna Språkbanken Tals meny Språkbanken Tals logotyp

Om Språkbanken Tal

Historia

Språkbanken Tal grundades mot slutet av 2017 som ett resultat av över två decenniers arbete bland forskare på KTH tal, musik och hörsel. Runt 2015 genomfördes på regeringens anmodan en större behovgenomlysning av PTS, och 2016 listades KTH:s beskrivning av talforskning och talteknologisk forskning i den högsta prioritetsgruppemn i Vetenskapsrådets program för forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse. Eftersom flera andra språkteknologiska områden också listades i den främsta gruppen gick KTH ihop med Göteborgs universitet (med den dåvarande Språkbanken) och Språkrådet på Institutet för språk och folkminnen (ISOF) i det gemensamma paraplyprojektet Nationella språkbanken, som även omfattade Swe-Clarin, Sveriges medlemskap i den Europeiska språkforskningsinfrastrukturen CLARIN-ERIC. Ansökan beviljades, och Språkbanken i Göteborg ombildades som Språkbanken Text, en av tre grenar i Nationella språkbanken, i januari 2018. De andra grenarna var Språkbanken Tal och Språkbanken Sam. Det CLARIN ERIC-anknutna kompetenscentret CLARIN SPEECH fanns sedan tidigare på Tal, musik och hörsel, och kopplades till Språkbanken Tal i samband med inrättandet.
I januari 2019 blev Språkbanken Tal en KTH:s etablerade infrastukturer för forskning och innovation, vilket ytterligare förstärker infrastrukturens beständighet.
2020 blev Språkbanken Tal den Europeiska infrastrukturen European Language Grid:s svenska nod (Sveriges ELG NCC - National Competence Center).
2024 skickade Nationella språkbanken in en ansökan om förlänging av den nationella forskningsinfrastrukturen. I samband med detta skedde även en omorganisation, så att svenska CLARIN blir en egen avdelning i organisationen. Samtidigt byter organisationen som helhet namn från Nationella språkbanken till Språkbanken kort och gott. De tidigare avdelningarna Språkbanken Tal, Språkbanken Text och Språkbanken Sam fortsätter som förut.

Värdinstitution

Språkbanken Tal huserar hos KTH Tal, musik och hörsel, en forskningsenhet som grundades 1951 av fonetikpionjären Gunnar Fant. Lokalerna finns på KTH:s campus på Vallhallavägen, i ett av husen som kantar den övre borggården.