Språkbanken Tals hemsida
Öppna Språkbanken Tals meny Språkbanken Tals logotyp

Språkbanken Tals organisation

Språkbanken Tal är formellt kopplad till två olika större infrastruktursatsningar: Vetenskapsrådets program för forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse och KTH:s forsknings- och innovationsinfrastrukturer.

En av Vetenskapsrådets forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse

Å ena sidan är Språkbanken Tal en nationell forskningsinfrastruktur; och en av tre delar av Nationella språkbanken som ska "tillhandahålla resurser som möjliggör forskning för flera forskargrupper och olika projekt inom ett eller flera forskningsområden". De andra två är Språkbanken Text på Göteborgs universitet och Språkbanken Sam på Språkrådet hos Institutet för språk och folkminnen i Stockholm (även Uppsala och Göteborg). Finansieringen av Nationella språkbanken löpte i en första period från 2018 till 2024. Den andra finansieringomgången är kortare, från 2025 till 2028.
Kopplat till Språkbanken Tal är också CLARIN SPEECH, som är KTH:s del i Swe-Clarin och ett så kallat kunskapscenter i den Eurpopeiska forskningsinfrastrukturen CLARIN ERIC.

En av KTH:s forsknings- och innovationsinfrastrukturer

Å andra sidan blev Språkbanken Tal 2019 en av KTH:s elva etablerade KTH-forskningsinfrastrukturer, med målet att "verka som en mötesplats där akademi, industri och andra samhällsaktörer kan mötas för att utveckla sina kompetenser och skapa nya synergier och samarbeten" och ha "en långsiktig planering vad gäller organisation, finansiering, upprätthållande av 'state-of-the-art' och deras påverkan på/samverkan med samhället".
Språkbanken Tal är Sveriges Nationella Kompetenscenter (Eng. "National Competence Centre") inom den Europeiska språkteknologiska infrastruktuern European Language Grid (ELG), som bland annat tillhandahåller den primära öppna plattformen för språkteknologi i Europa.

Ledningsgrupp